2018. február 1., csütörtök

Aranygaluska





Hozzávalók: 

A tésztához:
260 g liszt
20 g friss élesztő
25 g porcukor
25 g vaj
1 db tojás
120 ml tej
1 citrom reszelt héja
2 csipetnyi só

A forgatáshoz:
140 g darált dió
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
100 g vaj 


Elkészítése: 


Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejjel és a porcukor egy részével. Amíg ez pihen, addig egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, a maradék porcukrot, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást és a citrom reszelt héját.

Jöhet az élesztő. Majd gyúrjuk simára a tésztát. És hagyjuk pihentetni 30 percre. 

Amíg a tészta pihen, készítsük elő a kis tortaformát. Az aljára Én mindig teszek sütőpapírt - biztos, ami biztos - az oldalát kivajazom, lisztel megszórom. 

A darált diót a cukorral és a citrommal összekeverem. 

Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd szaggassunk belőle - pogácsaszaggatóval, pohárral, ami éppen kéznél van - körülbelül azonos méretű darabokat. 

Ezeket a kis gombócokat egyenként bekenem vajjal majd megforgatom a dióban - csak, hogy tényleg diós legyen - és mehetnek szorosan egymás mellé a formába. Ha elfogytak a gombócok, akkor a tetejét meglocsolom még egy kis vajjal és megszórom a megmaradt dióval. 

Hagyom még egy kicsit az asztalon majd mehet a sütőbe. 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Isteni finom! Jó étvágyat kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Betyáros húsgombóc

Hozzávalók: Húsgombóchoz: 500 g darált hús 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 tojás 1 csokor aprított petrezselyem ...