Hozzávalók:
A tésztához:
260 g liszt
20 g friss élesztő
25 g porcukor
25 g vaj
1 db tojás
120 ml tej
1 citrom reszelt héja
2 csipetnyi só
A forgatáshoz:
140 g darált dió
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
100 g vaj
Elkészítése:
Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejjel és a porcukor egy részével. Amíg ez pihen, addig egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, a maradék porcukrot, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást és a citrom reszelt héját.
Jöhet az élesztő. Majd gyúrjuk simára a tésztát. És hagyjuk pihentetni 30 percre.
Amíg a tészta pihen, készítsük elő a kis tortaformát. Az aljára Én mindig teszek sütőpapírt - biztos, ami biztos - az oldalát kivajazom, lisztel megszórom.
A darált diót a cukorral és a citrommal összekeverem.
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd szaggassunk belőle - pogácsaszaggatóval, pohárral, ami éppen kéznél van - körülbelül azonos méretű darabokat.
Ezeket a kis gombócokat egyenként bekenem vajjal majd megforgatom a dióban - csak, hogy tényleg diós legyen - és mehetnek szorosan egymás mellé a formába. Ha elfogytak a gombócok, akkor a tetejét meglocsolom még egy kis vajjal és megszórom a megmaradt dióval.
Hagyom még egy kicsit az asztalon majd mehet a sütőbe. 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Isteni finom! Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése